dinsdag 12 maart 2013

Paarden fotograferen

Paarden... Wie is er nu niet gefascineerd door deze prachtige dieren? Ik alvast wel :P
Ik heb thuis 3 prachtige paarden staan, stuk voor stuk schatten van beesten. Onlangs heb ik ook een nieuwe gekocht, Silver.
Hem ben ik nu aan het opleren tot een prachtig, zadelmak paard. 

En dat lukt heel goed!

Vandaag blog ik eens over hoe je een paard kunt fotograferen. 
Want er zijn natuurlijk meer dan honderd manieren.

Allereerst moet je het thema kiezen: wil je het paard in zijn ware aard fotograferen? Of wil je misschien de hechte band tussen paard en ruiter laten zien? Dat moet je allemaal uitzoeken voor je begint te fotograferen.

Ik geef je hier een mini-cursus paardenfotografie. De meeste foto's zijn niet van mij. Maar de link naar de fotograaf staat er steeds bij...




Paarden fotograferen doe je nooit in je ééntje. Meestal heb je:
- een aandachttrekker (laat paard naar de juiste richting kijken)
- een opjager (voor als je een paard galopperend wil fotograferen)

Dit zijn de twee mensen die ik altijd gebruik. Je kunt natuurlijk nog veel meer verzinnen...
foto: http://www.hypofocus.com/index.php?tid=12





Als je een foto zoals deze wilt, moet je wel een eigen paard hebben of lenen. Dit soort foto's kun je namelijk niet zomaar in de wei trekken.
Hoe doe je het?

Zet een paard (met of zonder halster) in een donkere schuur met een opening (hoe donkerder de schuur en hoe groter de opening hoe liever). Zet het paard net voor de opening in de pose die jij graag ziet. Hiermee kun je variëren. Achteraf kun je natuurlijk de kleinigheden nog wat bijwerken en de achtergrond eventueel nog wat zwarter maken.
foto: http://www.bestiafotografie.be/







Bij een "true-friendship" reportage vind ik zwart-wit het mooiste effect. De ruiter moet er niet persé opzitten. Zorg ervoor dat beide modellen op hun gemak  zijn. Maak een grapje, een complimentje over de ruiter. Geef het paard een snoepje,...
Je moet er wel voor zorgen dat je ziet dat deze twee wezens vreselijk veel om elkaar geven. Laat ze dus niet altijd recht in de camera kijken, maar naar elkaar.
foto: http://www.bestiafotografie.be/

paardblog.jpg

Deze foto's geven altijd een apart effect, maar ze zijn absoluut niet voor elk paard geschikt!
Als je een dik of ondervoed paard hebt om te fotograferen, mag je hiermee absoluut niet mee beginnen. Voor paarden met een aalstreep of een sterk gebouwd achterwerk, zet je deze eigenschappen nog meer in de kijker. Ideaal voor haflingers, fjorden of nog andere sterk gebouwde paarden. 
foto: http://reneamb.wordpress.com/tag/paard/




Eén van de grootste blunders in de paardenfotografie: het paard dat tegen de rand loopt. Niet letterlijk natuurlijk.
Als je een galopperend paard fotografeert heb je soms de pech dat het paard zijn neus nét tegen de rand komt. Hiermee heb je nooit succes, omdat wij mensen dat onnatuurlijk vinden. We zien het alsof het paard er écht tegenaan loopt. Dit is helaas moeilijk weg te werken...




















Als je het geluk hebt om een veulentje (baby paardje) te kunnen fotograferen, ben ik echt ontzettend jaloers.

Bij veulentjes heb je meer dan duizenden leuke mogelijkheden om dit wondere beestje leuk op de camera te brengen. Je kunt hem samen met een ander veulentje in de wei zetten (of samen met zijn moeder), je legt een nieuw voorwerp in de wei (een bal, stok,...) en je hebt zijn aandacht al.

Een handig trukje bij een veulentje: fotografeer het in kikkerperspectief (zoals ik het noem :)). Hierdoor heb je alle details op een zeer orginele manier en lijkt het veulentje groter. 

Let hier wel op: deze kleine paardjes zijn zeer speels en echte deugnieten. Hou je camera en materiaal dus altijd goed in het oog, want dat ziet er wel smakelijk uit...
Let ook op voor de moeder. Als ze niet wilt dat ze dichterbij komt, doe je dat ook niet. 
Als je een veulentje achteraf nog moet trainen ofzo, laat je hem best ook niet alleen in de wei. Hij kan dan zeer bang worden en als hij je achteraf weer tegenkomt kan hij hier terug aan denken.



Ook nog een goed boek over paardenfotografie: http://www.paardenfotografieboek.nl/
Verkrijgbaar in PDF (19.95 euro) en gedrukt (29.95 euro)

Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. 
Resultaten mogen altijd opgestuurd worden naar mijn e-mail:
lucydemivines@hotmail.com

Nog veel fotografie-plezier!!
xxLucy

Geen opmerkingen: