zondag 13 oktober 2013

Tips voor de (middelbare) school

 Hallo allemaal!
School, we maken het allemaal mee. De ene heeft er al wel wat mooiere herinneringen aan dan de andere. Toch moeten we er allemaal door! In deze blog geef ik een paar tips...

Planning
Plan al je schoolwerk! Koop een handige agenda met voldoende plaats bij elke dag en noteer ALLE testen en taken erin!
Wat hierbij ook handig kan zijn is kleuren gebruiken: gebruik bijvoorbeeld rood voor je testen, groen voor taken en zwart voor de vakken die je dan gaat studeren.
Kijk ook regelmatig een paar weken verder. "Waaat?? Is dat belangrijke examen dàn al?!" Ja inderdaad, het gaat snel. 
Zet ook altijd in je agenda wat je precies gaat studeren (ga je die defenities al uit je hoofd leren of ga je oefeningen maken?). 

Beloon jezelf
Heb je al 10 uur gestudeerd voor dat ene vak? Geweldig! Trakteer jezelf op iets leuk! Een reep chocolade, die ene leuke trui die je al zolang wilt... Heb je niet genoeg geld voor je beloning? No worries, laat je ouders zien hoeveel je al gewerkt hebt en laat ze sponseren! Toon ze je planning, al je samenvattingen,... Daar kunnen ze niet omheen!

Vakantie
Yes, joehoe, jippie groot feest!! Vakantie! Eindelijk eens een beloning voor al dat harde werken op school! Uitslapeuun! Het spijt me heel erg dat ik de sfeer dan even moet bederven en dat ik dit moet zeggen maar... Houd je schoolwerk bij! Herhaal regelmatig die Franse woordjes, bekijk die defenities van Wiskunde nog eens,... Natuurlijk vind je dit verschrikkelijk werk in de vakantie, maar dat is beter dan het laatste weekend voor school alles nog eens in te halen! Houd het laatste weekend vrij om je laatste dag Vrijheid door te brengen met je vriendinnen.

Breng orde in je werk
Houd zeker orde in je chaos: vergeten taken, verkreukeld kladpapier in je boekentas, planningen van een jaar geleden,... Gooi ze weg of klasseer ze in een dikke map. Niemand (en zeker jij niet!) heeft er iets aan als je al die rommel bijhoudt.
Waar ook veel leerlingen punten mee verliezen is het vergeten van taken en boeken. Bij vergeten taken raad ik natuurlijk een planning aan en bij vergeten boeken heb ik ook een paar handige tips. Koop bijvoorbeeld kaften in verschillende kleuren. Daar kan je op twee manieren gebruik van maken:
#1 Gebruik één kleur voor elke dag van de week. Rood is maandag, groen is dinsdag,... Nadeel hierbij is dan natuurlijk dat als je wiskunde op maandag en woensdag hebt je niet veel hebt aan die kleuren.
#2 Gebruik 1 kleur voor elk vak. Geel is Nederlands, paars is Engels,... Dan heb je natuurlijk wel meer kleuren nodig.

Vrienden
Het klinkt misschien gek, maar kies de juiste vrienden. Niet diegene die je ertoe zetten om dat examen Biologie aan de kant te leggen om mee te gaan naar een fuif. Neem vrienden die begrip hebben voor je studies en die je eventueel willen helpen. Want samen is alles leuker! (zelfs studeren ;))

Boekentas
Zoals ik al eerder zei, breng orde in je chaos. En zeker in je boekentas. Maar wat nog veel belangrijker is is dat je een goede rugzak hebt (waar alles in past!). Leg die dunne handtas maar aan de kant voor de rustigere dagen en koop een evidente (waterdichte) rugzak waar alles gemakkelijk in past!

Zorg voor motivatie
Voor alles wat ik doe heb ik motivatie nodig. Alle mensen hebben dat nodig. Waarvoor zou je anders zo hard werken? Je kunt jezelf motiveren op verschillende manieren. Hang bv. een aftelkalender naar de vakantie boven je bed. Bespreek ook op voorand met je ouders wat je wilt gaan doen in de vakantie. De hele vakantie luieren of op uitstap? (wat jij wilt verschilt natuurlijk van persoon tot persoon) 
Wat je ook kunt doen is een motivatie muur maken (heb ik vandaag gedaan!). Plak er foto's op van uit je favoriete tijdschrift/wat je mooi vind/graag wilt worden/door geïnspireerd word. Tussen al die prenten plak je post-its (of kleine briefjes) met daarop een motivatie. Goede sites hiervoor zijn:  http://www.leukespreuk.nl/spreuken_inspirerend.htm
Je kunt natuurlijk altijd nog je beste vriend Google raadplegen! ;)

Ik hoop dat jullie hier wat aan gehad hebben! 
Heb jij nog tips voor de middelbare school?
x Lucy